A Nagy Kékség

Kalandok az országos Kékkörön

Disney-vár a Zemplénben

2019. március 28. 10:56 - Szabi 28

2019. március 15.

A füzéri várat sajnos megelőzte a rossz híre. Sokaktól, köztük régész kollégáktól már értesültem róla, hogy finoman szólva is vitatható eredményt hozott az a néhány évvel ezelőtti döntés, hogy nem csupán állagmegóvásra kerül sor e vár esetében, hanem a turizmus jegyében teljes körű visszaépítésére. Mint az oly sokszor előfordult már Magyarországon, a mérvadó és persze mérsékelt szakemberek véleményét és szempontjait egészen más típusú szempontoknak rendelték alá, amely egy sosemvolt építményt eredményezett a Zemplén egyik legszebb hegyormára.

15_kep_5.jpg

Évtizedekkel ezelőtt már legalább kétszer voltam Füzéren és egy igen festői várromra emlékeztem, így valódi meglepetésként ért az alsóvár bejáratánál kialakított modern látogatóközpont. Az egész napos fagyoskodás után persze jól esett a hipermodern üveges kandalló és a benne ropogó tűz a fogadó részben, de az egésznek inkább olyan hotelrecepció érzete volt.  A fölső várba egy falépcső vitt egy darabig, de volt egy pont, ahol „elfogytak” a lépcsőfokok és 15-20 métert a nyálkás, csúszós sziklákon kellett megtennünk. Ez egy idős embernek vagy kisgyerekes családnak különösen esős, hideg időben komoly kihívást jelenthet, nem mellesleg tökéletesen értelmetlen, hiszen, ha már hosszan vezet a lépcső, akkor a hiányzó métereken is kiépíthették volna. Gondolom az volt a szempont, hogy vadregényesebbnek tűnjön a várba való bejutás, bár inkább csak a veszélyt sikerült ezzel megnövelni.

16_kep_5.jpg

A vár területére érve egyértelművé vált, hogy az építkezések (no meg persze az ásatások) még korántsem értek véget, a 2000 Ft-os belépőjegyért hatalmas sithalmokat kellett kerülgetni, s fapallókon átevickélni. Igazán rossz érzés azonban a vár épületeiben való belépést követően kapta el az embert.

17_kep_5.jpg

A néhol kifejezetten kínos építészeti és díszítési megoldások (pl. a kápolnában stb.) mellé üres termek vagy néhány mutatóba odatett „régiesnek gondolt”, de valójában modern tárgy „növelte” a vár belbecsét. Különösen siralmas volt a „koronateremnek” illetve a „boros pincének” a berendezése a vadonatúj lakozott sörpadokkal és a többi patyomkin felszereléssel.

18_kep_4.jpg

Szegényes, koncepciótlan és javarészt hamis voltak azok a jelzők, amikkel a fejünkben lekecmeregtünk a várból. Nagy kár, hiszen a múltunk egy fontos helyszínéről van szó, amire méltán voltak büszkék évszázadokon át a füzériek.

Ahogy azonban a lenti parkolóhoz közeledtünk, majd le esett az állunk. Régi barátaink, K. Barbi, a párja, Misi és a kisfiúk, Dávid sétált velünk szembe. (Ők segítettek anno nekünk Debrecen környékén az alföldi túránk egyik etapja során). Mint kiderült, Ferivel titokban konspiráltak, hogy míg mi túrázunk, ők is elugranak a Zemplénbe és ugyanott, a füzéri Koronaőr vendégházban vesznek ki egy szobát, ahová most mi is az aznapi menet végeztével elindultunk. A kicsattanó jókedvünket csak még jobban megerősítette a vendégház házvezetőnője, aki zseniális gőzölgő babgulyással és baracklekváros csörögefánkkal várt bennünket. Amikor kiderült, hogy jó cseh söröket is árul ott helyben, szóval még a kocsmát sem kell megkeresnünk, már-már azt éreztük: túl jó ez belénk…

19_kep_4.jpg

20_kep_4.jpg

Nem volt hát véletlen, hogy a kinti közös konyhában még legalább éjfélig folytak a sztorik és a röhögés, illetve, hogy Gy. Gabi borai is komoly sikert arattak (hú, tényleg finomak…)

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anagykekseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2814721183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R2D2 & C3PO 2019.03.29. 08:42:46

Egy részről igazad van: a történelmi múlt nehezen megismerhető így.
Más részről pedig végtelenül kiábrándító, hogy romként becsüljük a kastélyainkat, várainkat, ahelyett, hogy korszerűsítenénk és használnánk őket. Párat már felújítottak, újítanak és bevallom, nekem pl. sokkal jobb érzés egy kicsit hamis Visegrádon elképzelni azt, milyen lehetett, mint 25-30 éve, mikor az is egy bejárhatatlan romhalmaz volt... A kertről nem is beszélve!
Vagy Boldogkőváralján.
Vagy éppenséggel Füzéren.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.03.29. 08:48:14

Ha elmégy mondjuk Ausztriába, nagyon kevés várromot, annál több helyreállítást találni, ami persze a dokumentálatlanság miatt jórészt fikció. A magyar régész és műemlékes szakma csupa olyanokból áll, akik bármit, ami harminc centinél jobban kilóg a földből, még vissza is bontanának, hogy még romosabb legyen. A nép viszont, akié például a Füzéri vár, ezeket nem szereti. Emiatt 10-20 vár esetén a műemlékesek kénytelenek lesznek elviselni az újjáépítést.
Füzéren rengeteg régész dolgozott, gondolom őket nem volt gond megsérteni ezzel a diznizéssel.
Ez a vár is jórészt csak 50 éves: www.benbe.hu/gallery/osztrak-maradekok/pic109_noframe_hun.php Mégis komoly rajongótábora van

Gazz 2019.03.29. 09:48:14

Még a szocialista rendszer alatt Magyarország aláírta a Velencei Chartát, ami a műemlékek felújítására vonatkozik. Ahogy a többi ország várait elnézem, ezt az iszonyatos hülyeséget senki más nem vette komolyan, csak mi.
Ez ugyanis leszögezi, hogy a felújításokat csak úgy lehet elvégezni, ha világosan látszik, hogy mi a felújított rész, aminek ezért stílusidegennek kell lennie.
Namost sajnos pont emiatt születtek olyan förmedvények mint:
- Visegrád Salamon torony, ahol a középkori részeket betonnal egészítették ki, amitől a torony szerkezete súlyosan károsodott, a "modern' tető miatt folyamatosak a beázások, mállik szét az egész.
- Ozora, ahol blokktéglából építettek várfalat. Adok neki ötven évet, aztán kuka, emellett olyan, mintha egy szovjet laktanyában lennénk.
- Rezi vára, ahol valami eszméletlen kretén modern legyezőtetőt raktak a romokra, ettől úgy néz ki, mint valami rossz ízlésű újgazdag bauhaus nyaralója.
- Csókakő, ahol a kaputornyot átváltoztatták egy századeleji magtárrá a blokktéglás toldásokkal.
Szerencsére a Duna másik oldalán valahogy sikerült elkerülni, hogy valami fullkretén rosszízlésű építész kapja meg a munkákat, és ezért születtek olyan gyöngyszemek, mint Füzér, vagy Gyula, Hollókő, Boldogkő, vagy az épülőfélben levő Regéc. Ezeknél a középkori kinézet visszaállítására törekedtek, mert az itteniek rájöttek arra, amire az építész és műemlékvédelmi szakma sok kretén képviselője nem. Ezekre a helyekre, nem romok miatt mennek az emberek, hanem hogy megnézzék, milyenek lehetett egykoron, szépségük teljében ezek az eredetileg gyönyörű épületek.
Füzér az egyik legjobban sikerült rekonstrukció az országban, és ha ennek az az ára, hogy néhány Disney elem kell, hogy minél több látogatóval rentábilis legyen a vár működése, akkor örömmel fizetjük meg ezt az árat.
A várak nem a kretén, rosszízlésű építészeknek újulnak meg, hanem a közönségnek.
És igen, tudom, savanyú a szőlő azoknak, akik a Charta szellemében szocializálódtak, de őszintén remélem, hogy az ő idejük egyszer és mindenkorra lejárt. Ezeknek a kontároknak köszönhetjük a várak teljes legatyásodását, a maradék romok pusztulását.

danivirag 2019.03.29. 09:52:00

Tisztelt Blogíró!

Ilyen végletekig leegyszerűsített, sommás, -és durván igazságtalan- véleménye lehet magának akármiről, de mielőtt kiteszi a nagyvilág elé, nem ártana utána nézni a dolgoknak. Ebben a témakörben pl kötelező olvasmány Lukács Zsófia: Füzér dekódolva c. hiperprofi könyve.
archeologia.hu/konyvajanlo-lukacs-zsofia-fuzer-dekodolva

Nem tudom mivel foglalkozik, de gondolja meg milyen érzés lenne, ha az évekig tartó nagy munkáját, egy felületes szemlélő kikürtölné a világnak, hogy egy kalap sz@r.

Miért kell sértegetni az embereket?

Kapott pénzt esetleg az indextől v. valakitől ezért a bejegyzésért? Ha igen akkor duplán szégyellje magát, (ha nem, akkor is)!

Schuszter Dániel

Terézágyú 2019.03.29. 10:01:54

@danivirag:

Mi van építéc úr, zavar a vélemény????

Terézágyú 2019.03.29. 10:02:35

@danivirag:
"Kapott pénzt esetleg az indextől v. valakitől ezért a bejegyzésért?"

Sorostól! vagy a migráncsoktól!

gyozop 2019.03.29. 10:20:05

Egy vár a múltról is szóljon, de a jelen embereknek álljon. Csak nálunk divat romként tartani egy várat. Minden várnak van története. Egyszer ilyen volt, aztán átépítették és olyan lett. Legyen egy gyakorlati emberekből álló társaság aki eldönti hogyan építsék újjá. Ehhez vegyék figyelembe mit mondanak a történészek, meg a műemlék védők, de aztán a döntésbe ne vonják be őket. Ezt mint menedzser mondom.
A füzéri vár követendő példa! Nem a majmok bolygóján akarunk élni a múlt romjai között, hanem egy olyan országban ami fejlődik, alakul, élvezhető.

danivirag 2019.03.29. 11:21:04

@Terézágyú: Az ilyen színvonaltalan nagyon...

Terézágyú 2019.03.29. 11:21:59

Ez olyan mint az antik szobrok: egy ókori ember, egy görög elszörnyedne ha látná, hogy mi itt törött, karnélküli antik szobrokat csodálunk...
(Nem beszélve arról, hogy az ókorban festették is a szobrokat :)

Zsombic 2019.03.29. 12:27:53

Tényleg annyi nyelvérzéked sincs, hogy "kisfiúk"-nak írod a "kisfiuk"-at?
Nem érzed, hogy a kisfiúk az többes szám, a kisfiuk meg egy darab kisfiú birtokos esetben?

Kicsit meglepett, hogy kisfiúkat említettél, majd egy darab névvel illeted őket:

"Régi barátaink, K. Barbi, a párja, Misi és a kisfiúk, Dávid sétált velünk szembe. "

Szilvia 555 2019.03.29. 14:20:40

Kedves blogíró!

Hogy ne csak negatív vélemény hangozzon el a várfelújításokkal kapcsolatban - Mi is jártunk tavaly a füzéri várban családosan, és mindannyiunknak az volt az érzése, milyen jó, hogy ilyen gyönyörűen felújították ezt a várat. Reméljük, hogy hasonlóan magas színvonalon folytatják a munkát. Sokkal jobb valódi várfalak között sétálni, és kinézni a vártoronyból, mint omladozó várfalakat nézegetni. Magánemberként és a építészmérnökként is ez a véleményem.

Janossz 2019.03.29. 15:48:52

Igazán figyelemre méltó a fotón a boltozat bordaköveinek pajkos lépcsőzése...
Nem sikerült kiszerkeszteni? Miből van ez? Nikecell-idomok felragasztva?

iovialis 2019.03.29. 18:45:01

Sajnos a posztból alig derül ki valami a konkrét milyenségről, olyan, mintha a várlátogatás csupán a barátokkal való örömteli találkozás (és esti mulatság) ellenpontja lenne... Füzéren nem jártam a "magányos rom-állapot" óta, számomra egyáltalán nem informatív a bejegyzés.

@Benbe: Elnézést, már miért lenne baj, hogy a blogger megsérti a Füzéren dolgozott régészeket (és műemlékeseket)? Ezek úgyis mind "csupa olyanok, akik bármit, ami harminc centinél jobban kilóg a földből, még vissza is bontanának, hogy még romosabb legyen"... Kognitív disszonancia-e figyel be? :D
Komolyra fordítva: alighanem kétségtelen, hogy Magához képest a sokszorosát ismerem a régész (és műemlékes) társaságnak. Ezért nem csupán az általánosítás ellen tiltakozom, de elárulom, hogy az utóbbi évtizedek folyamatos (és a nyilvánosságot többnyire nem elérő, mivel jellemzően szakmai) vitái mellett a "hangulat" egyértelműen átbillent a rekonstruktív bemutatás irányába. Megítélésem szerint ma ennek (különböző vérmérsékletű) pártolói egyértelmű többségben vannak. Megjegyzendő, hogy marginális azok száma, akik mindezt a tudományos megalapozottság teljes mellőzésével is vállalhatónak tartják, de így van rendjén. A helyreállítások, újjáépítések, rekonstrukciók módszertana pedig nagyon is fejlődéskövető, a konferenciák, nemzetközi tapasztalatcserék, Unesco-együttműködések mellett a kutatási eredmények, vagy a közönségigénynek is kiválóan megfelelő experimentális régészeti tevékenységek miatt kijelenthető, hogy a módszerek korszerűek, a műemlékvédelem tehát magas, ám reális követelményeket tud támasztani. És ennek motivációja nem a szubjektív értékítélet, hanem a kulturális örökség megőrzése - nem több, de bizony nem is kevesebb.
És hogy "a nép viszont" meg mit szeret... Van pl. az, hogy a falmaradványokból lerugdalt köveket legurítjuk a lejtőn, és az nyer, akiét a legtovább halljuk zörögni a bozótban... Vagy a másik, hogy szalonnát sütünk a fal tövében, mer' ott nem fújja el a szél a tüzet... Ne, tényleg ne általánosítsunk.

dr utcai arcos 2019.03.29. 19:50:04

Szerintem te ne látogass várakat. És ne is írj róluk. Ha csak hülyeséget tudsz. Hú, már legalább 3x voltál Füzéren. Kemény.

kacsa. 2019.03.29. 20:37:38

Felújítottan sajnos még nem láttam, de annak a várnak romosan is nagyon egyedi hangulata volt (?). Utoljára mi is kékezés közben jártunk ott, akkor kezdték a felújítást. A hangulat mellett a pénztáros bácsi maradt meg, hogy mindenkit megkínált jófajta sárgamuskotállyal, de a többség autóval érkezett. Pár száz forint volt a belépő, a borozás közben jót beszélgettünk vele. Az ilyen beszélgetések miatt is jó túrázni. A barátaink már a felújítás után jártak ott, de nem jött be nekik. Már nem az a bakancsos turistás hely volt. Ettől persze másnak még bejöhet, de mi - remélem - még maradunk pár évig a faluban kútra vadászó, buszozás előtt a bakancsról sarat kaparó, nagy zsákkal járkáló "gyanús elemek".
A kéktúrás füzeten vajon kicserélik a képet?

Mizsó 2019.03.29. 21:00:12

@Janossz: Kedves Janossz! A kápolna bordakövei azért lettek így kifaragva és visszahelyezve, mert az évszázadok során a déli fal kimozdult, nem lehetett visszaszerkeszteni már rá az eredeti, (igaz, maradványok alapján) rekonstruált bolthálót. A bordák tudatosan a "szétesés pillanatát" örökíti meg. A helyreállítást (és a koncepciót) az ország legeslegjobb kőrestaurátora Osgyáni Vilmos készítette. Ha érdekli közelebbről, ajánlom az alábbi kisfilmet, ahol maga is mesél a munkáról, illetve nyomon követhető a bordaelemek felhelyezése: www.youtube.com/watch?v=pJhl0NRNoek

Üdv:
Lukács Zsófia

Dikusz 2019.03.30. 00:22:20

Nekem a Kék-túránk során egy másik várral volt ilyen érzésem (nem a zempléni részen).
Láttam én a jó szándékot, nagyon értékelem is, sokat dolgoztak rajta. Ennek a várnak talán még nagyobb szüksége volt a renoválásra, mint a füzérinek. Húsz éve, majd 12 éve, és tavaly voltam ott.
Szerintem ebben az esetben a kevesebb több lett volna.
A közelében lévő másik vár az rendben volt.

Gyorgy007 2019.03.30. 07:14:12

Szabi 28 Zsurpubi fosott egy sommás szubjektív véleményt. Igaz, hogy nem ért hozzá, nem tudja mi miért van, de neki fontos megosztani ami jön belőle... De kit érdekel, itt a véleményem! :D

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.03.30. 07:14:28

@iovialis: Nézz utána a kognitív disszonancia definíciójának, aztán beszéljünk újra!

clemens 2019.03.30. 07:15:19

Szoktam olvasgatni az Idexen a "Várak-várromok" fórumot, ott alapvetően megelégedéssel írnak róla.
Hevenyészett, felületes írás, az az érzésem hogy már egy prekoncepcióval (szar az egész) mentél oda, amit villámgyorsan leigazoltál.

iovialis 2019.03.30. 09:20:16

@Benbe: Nem ragaszkodom az újra beszéléshez, mindössze leírtam a kételyeimet. Utánanéztem, sok-sok évvel ezelőtt. Elhiheti, belefér. (...amikor is két, egymásnak ellentmondó logikájú állítást közöl saját véleményként.)
Peace.

fátum 2019.03.30. 10:17:25

@iovialis: Nem azért, hogy belepofázzak (DE!!! :-)), de tényleg nem kognitív disszonancia az, amit Benbe írt, csak fura lehet, hogy olyanokat véd, akikről negatívnak tűnő véleményt közölt. Meglehet, hogy csak elkötelezett filantróp. :-)

iovialis 2019.03.30. 10:36:24

@fátum: Üdv. Ez olyan, mint amikor a viccet meg kell magyarázni, megette a fene akkor. Nem az a KD, hogy ellentmondások vannak az állításai közt; én arra kérdeztem (volna) rá -megengedem, kissé provokatívan-, hogy ez az illogika nem okoz-e neki belső feszültséget? (Nyilván nem, ezért provokatív a kérdés.)
Különben meg kommentem érdemi része nem ez a piszkálódó mondat lenne, hanem mindaz, ami utána következik.
De tényleg nem sértődök meg, amikor nincs érdemi válasz, ehhez hozzá lehet szokni. És nincs is jelentősége, a kommentelés szinte egyáltalán nem a pozitív irányba fejlődés, vagy akár a hasznos információcsere terepe, tudhatjuk jól... Most hozzáfűztem én is a -teljesen felesleges- véleményemet, a "semminek-nem-változása" pedig folytatódik tovább. Ennyi.

Janossz 2019.03.30. 13:18:13

@Mizsó: " A bordák tudatosan a "szétesés pillanatát" örökíti meg. "

No jó. Lehet, hogy az odalátogató turisták tapsikolni fognak a szép kék-arany boltozatnak, de én, nem lévén katasztrófa-turista, viszont némileg hozzáértő, borzongok a látványtól.
Nem a belé fektetett munkát, a koncepciót tartom tévesnek. Valamit vagy helyreállítok-újjáépítek eredeti(nek látszó) formájában, vagy a maradványokat kiegészítem némi optikai segédlettel (acél váz, miegymás) érzékeltetve a régi geometriát. Szétesés pillanatát nem örökíteném meg.

Jobb bele sem gondolni, ilyen koncepciók mentén hogy nézne ki ma az Akropolisz.

langesz 2019.03.30. 13:44:04

Nagy szakember lehetsz, ha az utóbbi évtizedekben kétszer is jártál ott - az kb. összesen 34 és fél perc a helyszínen.
Most meg már harmadszor...
A véleményed a felújításról is kb. ennyit ér.

Butragueno 2019.03.30. 17:47:15

inkább a vendégház reklámaként született ez a cikk,mert a problémáját nem igazán fejtette ki, kissé vicces ez a megfogalmazás:"A néhol kifejezetten kínos építészeti és díszítési megoldások (pl. a kápolnában stb.) mellé üres termek vagy néhány mutatóba odatett „régiesnek gondolt”, de valójában modern tárgy „növelte” a vár belbecsét."

Amator 2019.03.30. 17:50:57

A fűzéri vár helyreállítása falusi ízlést tükröz. Skanzen jellege van, vak aki ezt nem látja. Én elismerem a befektetett munkát, de kicsit túltolták, nem volt egy ember aki azt mondja, hogy: eddig és ne tovább ? Valaki megmagyarázná a kápolna kék mennyezetét ? Csak mert baromira nincs ott keresnivalója. És ez csak egy dolog, van még egy pár.

apika2 2019.03.30. 18:49:54

@Gazz: Ennél jobban nemigen lehetett megírni a lényeget...

Nylul 2019.03.30. 19:10:30

@Amator: 'Valaki megmagyarázná a kápolna kék mennyezetét ?' - talán mert az eddig feltárt források alapján feltételezték, hogy így nézhetett ki eredetileg?

'És ez csak egy dolog, van még egy pár.' - akkor mesélj, mit láttál!

Amator 2019.03.30. 20:02:07

@Nylul: Azt ugye tudod, hogy nem nyugtattál meg, nem hiszem. hogy ilyen források lennének. Tudok róla, hogy egyesek a magyar mondavilágot is beleképzelték az egészbe, attól még nem illik oda, ahogy a kápolna tetején a nap és hold sem. Az alsóvár bejáratánál a lánc olyan csiricsáré színre van festve, hogy tényleg Disneylandre hajaz a dolog. Tudod vannak emberek, akiknek a részletek is számítanak. Ha az oda nem íllő cuccokat eltávolítanák, szerintem mindenkinek tetszene, de ezért írtam korábban, hogy túltolták az egészet. A legjobb tudomásom szerint az ottani polgármesternek nagy szerepe volt ebben.
süti beállítások módosítása