A Nagy Kékség

Kalandok az országos Kékkörön

Akik megkóstolták Hédit

2016. április 28. 18:30 - Szabi 28

2016. április 16.

Az út tovább, a főcsatorna mellett vezetett, szemkápráztatóan sárga repcemezők tőszomszédságában. Nem sokat kellett várnunk arra sem, hogy méhkaptárak végeláthatatlan sora tűnjön fel e sárga „tenger” mellett. Az egész napos szél elült, a lenyugvó nap pedig apránként narancsosra színezte az ég alját, az előtérben méhek nyüzsögtek szerteszét. A táj megkapó nyugalmat árasztott, miközben mi elfáradtunk. Célunk, a Hajóst a borfaluval összekötő híd már csak 2 kilométerre volt tőlünk, mégis nagyon hosszúnak tűnt az az egyenes.

sarga_1.jpg

 

mehek.jpg

 

taj.jpg

Egyszer csak megcsörrent a telefonom: Gy. Gabi volt az, motorjával épp megérkezett a Borfaluba, s tudakolta, hogy merre járunk. Nem sokkal később – miután elunta a várakozást – elénk jött, végül aznapi túránk végpontján, a hídon pattantam föl mögé. Nagyon rég ültem motoron, ennek megfelelően nagyon is élveztem a 750-es Honda nyergét, még ha egy 40-es férfibarátom derekát is kellett közben ölelgetnem.

Bemociztunk a hajósi zarándokházba, ott beültem az autómba, s visszamentem a többiekért. Azt hiszem az a 4-5 plusz kilométer a hídtól a szállásunkig már nem esett volna túl jól senkinek. Nem mellesleg ez már kívül is esett a Kék vonalán, hiszen az a hídtól tekereg tovább ellenkező, tehát a holnapi szakaszunk irányába.

Hajóson már régi jó ismerősként Anett, no meg Marilyn várt bennünket. Lecuccoltunk, de kiderült, hogy szinte azonnal indulnunk kell a Borfaluba a telefonon letárgyalt borkostolóra és vacsorára. Az atyapartyról azonban – mint kiderült – sajnos lemaradtunk, hiszen előző este rendezték meg. Kár, megnéztük volna ahogyan a Kft. Afrikáját éneklik az atyáék a buliban…

Csak reméltük, hogy a Jutka nénénk által a hajósi borok és ételek hírnevén ejtett csorbát csak-csak sikerül majd kiköszörülni. Egyetlen gond volt csupán: ha én vezetek vagy Gy. Gabi, akkor a „szerencsés” sofőr nem kóstolhat bort, a gyaloglás pedig az aznapi kb. 35 kilométer után ki volt zárva. A gordiuszi csomót az elképesztően jó fej Anett vágta át azzal, hogy két fordulóval végül átfuvarozott bennünket a Berta pincéhez. Le a kalapot előtte!

A csinos, spalettás présházban már négy hölgy üldögélt (hajósi Anettünk testvére és a barátnői), hozzájuk csatlakoztunk hát. A borász, Berta Sándor rögvest levezetett minket a pincébe, egy perc múlva már csillogó fehérborral a kezemben jólesően bambultam a műanyag- és fémtartályok és a barrique hordók fölött elmerengve, miközben Gy. Gabi – gyakorló villányi borászként – holmi tartályokról, reduktív és oxidatív eljárásokról beszélgetett értőn a borásszal. Dunsztom sem volt, mi a frászról dumálnak, de a fehér bor után egy egészen jó rozé jött, majd már fent, a présházban kétféle illatos vörös. Időközben megjött a kajánk is, némi pacalpörkölt és hatalmas vegyestálak formájában.

12994301_10205922689860747_3469576620447526735_n.jpg

No, nemcsak a WHO-nak adtunk egy képzeletbeli büdös nagy pofont, de a hajósi borok és kaják renoméján is sikerült hát javítani. Az már csak hab volt a tortán, hogy vendéglátónk kedves és helyes lánya, a lovasoktatóként dolgozó Hédi (akit bor formájában is megkóstoltunk, tekintve, hogy egyik nedűjét a papa róla nevezte el), két fordulóval haza is vitt bennünket, amiért nem lehettünk eléggé hálásak.

A horkoló különítmény (Gy. Gabi, Krisz) finom udvariassággal a másik szobában dőlt be az ágyba, de mint utólag kiderült, aznap éjjel az én helyem is inkább köztük lett volna, a 35 km-től ugyan horkolni nem horkoltam, de a fáradtságtól azért hangosabban vettem a levegőt, mint az ildomos lett volna. Így múlik el hát a világ dicsősége…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anagykekseg.blog.hu/api/trackback/id/tr198670974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása